Туристически сезон

Керамоти е перфектната туристическа дестинация за хора, които обичат слънце, море и необятен плаж от фин пясък. Водата тук е кристално чиста, плитка и топла от началото на май до втората половина на октомври. Брегът е полегат, почти равен и човек може да влезе на повече от петдесет метра навътре, без да е станало дълбоко. Дъното е покрито изцяло от пясък, без дори най-дребни камъчета или мидени черупки да тормозят ходилата - нещо немислимо на съседния остров Тасос, където дъното почти навсякъде е каменисто, на места покрито с остри скали, а морските таралежи жилят всеки, който е имал неблагоразумието да ги доближи неволно.
Има няколко урбанизирани зони за плаж, които предлагат всички удобства: чадъри, шезлонзи, душове, съблекални, тоалетни. Пъргави усмихнати сервитьори сноват с напред-назад с безалкохолни напитки и коктейли, а спиращата дъха гледка към морето на фона на островите Тасос и Тасупула допринася за пълен релакс. 

 

Още за туризма в Керамоти

 

Туристическият сезон в Керамоти е поне с два месеца по-дълъг от този по нашенското море. Тук месец май е като нашия юни, октомври като черноморския септември, а юни и септември – съответно като юли и август у нас. През върховия сезон (юли и август) цените са по-високи, а времето е направо горещо. Така че не бива да се робува на нашенските стереотипи и да се летува предимно през тези два месеца. Хората с деца в училищна възраст разбира се нямат друг избор, но за останалите летуването през юни и септември ще бъде по-евтино и по-приятно, а октомври е истински рай за по спокойните натури и хората в третата възраст – температури около 25-26 градуса, меко есенно слънце и все още приятна за къпане вода, в която местните се къпят дори и през ноември.

Повече подробности за времето в Керамоти можете да намерите тук.

Алтернативен туризъм

Керамоти е идеална отправна точка за почитателите на алтернативния туризъм. В огромния лиман до него се влива река Места или Нестос, както е позната в Гърция. Както е известно, р. Места извила в Рила и продължава повече от 230 км от родопските гори на българската граница през планинския масив на Родопите и се вие надолу, през дефилето си до  множеството по-малки и по-големи лагуни, езера и мочурища и достига до Егейско море чрез делтата си, намираща се на няколко км източно от Керамоти. За любителите на природата, ждрелото на р.Нестос (отстоящо на двайсетина км от км и на един км от автомагистралата "Егнатия Одос" - край с. Токсотес) е истинско съкровище - денивелацията между реката и скалите на места достига 1000 метра. За онези, които кипят от енергия и трудно се задържат на едно място, няколко туроператора предлагат рафтинг, езда и скално катерене.
Безбройно меандри на реката, лагуните и гъсти гори с множество редки птици и др. животински видове са от изключителна важност  за дивата природа и превръщат региона в истински рай за почитателите на екотуризма, орнитоложкия и екстремния туризъм. Регионът на Делтата на Места, наричан Коджа орман (Голямата гора), е един от най-големите региони с влажни гори (лонгози) в цяла Гърция. В миналото човешката дейност е унищожила сериозна част от него - много от разклоненията на делтата са били преградени и реката е била заставена да се свие в един основен ръкав.

Keramoti Keramoti

Днес делтата на Места е позната преди всичко с уникалната си дива природа и биологическото си разнообразие най-вече с големия брой на редки птици - над 220 вида. Местни НПО-та се опитват да възвърнат автентичния й вид с различни проекти като този, по който върху 60 хектара са засадени нови гори с типични за местността дървесни видове и храсти, или пък друг - за свързването на затрупани в миналото ръкави към основното корито на реката. Делтата е част от неотдавна създадения национален парк "Източна Македония и Тракия", който обединява около 1100 кв.км територия от Кавала до община Родопи. В територията на парка влизат още 2 големи и 18 малки сладководни езера, 22 смесени - сладководни и солени лагуни с обширни солени блата и тръстикови легла, както и 50 км с пясъчни дюни по крайбрежието. Лагуните на Порто Лагос заедно с езерото Вистонида, лагуните Ератино и самата делта на Места са истински рай за любителите на флората и фауната. Тук се срещат над 320 вида птици, сред които множество редки и защитени екземпляри, редки видове орли, пеликани, ибиси, както и постоянна популация от над 5000 розови фламинго. Има и много костенурки. Почитателите на екотуризма могат да изминат 7-8 километра по протежение на река Места по екопътека, издълбана направо в скалите - наследство от строителите на старата жп линия, по която днес минава прочутият "Ориент експрес".

Всеки любител на природата, отседнал в Кавала или на о-в Тасос би трябвало да се възролзва от възможността да отиде в Керамоти и да посети изключителния хабитат на делтата на р.Места и прилежащите и земи. Както вече стана дума, по-голямата част от региона представлява национален парк със три специални защитени региона за редки видове птици, а района на Делтата  е защитен по Рамсарската конвенция и по "Натура 2000", От 1989 г. Дружеството за защите на природата и развитието на еко системите организира летни лагери за младежи от 16 до 25 години, в сътрудничество с фонда за Европейско природно наследство. Освен практическа работа по защита на природата, те прекарват времето в плуване, игри, развлечения, екскурзии и най-важното, в дискусии.

Keramoti Keramoti

Музеят за защита на природата на Нестос е основан през 1990 г. в град Хрисуполи, префектура Кавала и е
отворен ежедневно, с изключение на понеделник от 9 до 13 и от 17:30 до 20 часа през лятото. Намира се на ул. "Венизелу" №117, а телефонът на музея е 0591 24289.

В музея посетителят може да намери полезна информация за влажните лонгозни гори и екосистемите на делтата на река Нестос (места). Има също напътствия  за посетителите, така че те да могат да се насладят на природата, без да я унищожават. Освен многобройните фотографии, там могат да се видят и модели на характерни биотопи на делтата.

В градината на музея може да се види "живата" природа от биотопите на делтата - моделите на пясъчните дюни и езерата, естествена растителност във вид на хербаризирани растения, храсти и дървета. В езерцето на градината на музея, човек може да се наслади на водните лилии и на камъша, както и на водни кончета, гущери и жаби. За понататъшна информация се обръщайте към Дружеството за защита на природата и развитие на екосистемите на пощенска кутия 47, 64200 Хрисуполи.

Белвю в Керамоти Апартаменти на първа линия в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти

www.keramoti-info.com © 2009-2010