Керамоти - описание

Доскоро малко рибарско селище и транзитен пункт, от който туристите се отправят с ферибота до о-в Тасос, през последните години Keramoti, префектура Кавала, се превърна в атрактивна дестинация за семеен и екотуризъм.

Keramoti

Разположено на малък полуостров, създаден от наносите на р.Нестос (Места) в продължение на милиони години, живописното градче Keramoti отстои само на няколко км от о-в Тасос и е най-близкото фериботно пристанище до него. Гледан откъм морето, полуостровът напомня на екзотичен Карибски пейзаж. Направо докоснато от Бога, Керамоти е потънало в зеленина и е опасано от кедрова горичка, и разкошна плажна ивица от фин пясък, наречена Амоглоса (пясъчен език - гр.). Тя е широка поне 80-100 м и дълга цели 14 км, като продължава отвъд устието на р. Места ( за сравнение - пясъчните ивици на "Албена" и "Златни пясъци" общо са дълги само7 км). Плажовете в землището на Керамоти са с дължина от около 2 км и са удостоени с наградата "Син флаг" за чистота на водата, безопасност и опазване на природата. Уникалното, е че дъното на морето остава плитко цели стотина метра навътре и е покрито с фин пясък, което прави плажовете на Керамоти идеални за деца.

В Керамоти няма огромни тълпи от туристи, нито големи и лъскави хотели, построени до самия плаж, и именно в това се състои неговия чар. Със своята необятна плажна ивица и подкупващо спокойна атмосфера, който дори гларусите и чайките не смеят да нарушат, Keramoti е идеално място за прекарване на почивката за всички, които искат да отдъхнат настрани от шума на големите курорти. Малките хотелчета предлагат общо не повече от 600 - 700 места за летовници, като местното население не надхвърля 1500 души. В Керамоти се предлагат и десетки частни апартаменти и квартири под наем, но НЕЛЕГАЛНО. В тях липсва ежедневно камериерско обслужване, а и рискувате ГЛОБА при проверка от страна на гръцките власти.

Keramoti Keramoti

Живописната крайбрежна улица, откъдето тръгва най-кратката фериботна линия до Тасос (30 мин.), е осеяна с малки и кокетни таверни, кафенета и сладкарници. Ежедневието в Керамоти е запазило своя ритъм отпреди десетилетия. Сутрин хората пазаруват от фурната и магазините, следобед в градчето е тихо и спокойно, тъй като повечето от хората вземат следобедната си „сиеста”. Само за рибарите-въдичари в Keramoti няма минута почивка. Те са окупирали кея и от време на време огласят околността с възгласите си по повод поредния успешен улов. Вечер местните хора се срещат с приятели на традиционната волта (разходка - гр.) по крайбрежната улица, която вечер се превръща в пешеходна зона. После завършват вечерта в някое от кафенетата или таверните, а най-ревностните любители на нощния живот прекарват малките часове в кокетния бар "Егеон" току до самия морски бряг на Керамоти.

 

Още от описанието на Керамоти Апартаменти на първа линия в Керамоти

 

 

Няколко причини да почиваме в Керамоти

Хубави, широки и спокойни плажове, чиста вода, малки уютни къщички и хотелчета, много зеленина – това са част от нещата, които ни предлага Керамоти. За хората, които търсят спокойствие, то е идеалното място. Тук сякаш времето тече по друг начин. Спокойно, но в никакъв случай скучно. В Keramoti има заведения от различен тип – кафенета, таверни, бийч барове, както и типичните за такива места сергии със сувенири, но те по никакъв начин не се натрапват и не пречат, както често се случва в други курорти.

Развлечения в Керамоти

Какво можете да правите в Керамоти? Да лежите цял ден на плажа и да се радвате на чистата вода и красивата гледка към остров Тасос например. Да ловите риба край брега, да се разхождате вечер по романтичната крайбрежна алея или пък да предприемете разходка с яхта.
Да покарате велосипед из спокойните улици на Keramoti или да си наемете моторолер или ATV и да поскитате на по-далечни разстояния.
Ако случайно ви е доскучало да стоите на едно място, можете да се разходите с ферибот до остров Тасос или да отскочите до Кавала, Филипи или Ксанти, или пък да отидете на екскурзия до делтата на р. Нестос (Места).

Хотели и заведения в Keramoti

В Керамоти човек може да намери всичко необходимо за ежедневните си нужди. Супермаркети, месарници, таверни и рибни ресторанти, снек барове, сладкарници, кафенета и дори нощни заведения. Повечето от тях предлагат 10% отстъпка за клиентите на"Белвю апартмънтс" - доскоро безспорно най-комфортния хотел с ваканционни апартаменти, при това български. От средата на август 2012 г обаче отвориха врати пет нови мезонета, при това отново български, под името "Керамоти апартмънтс", които им съперничат по лукс и комфорт. Откритият през януари 2010 г. ресторант "Сто кима" ("При вълните") е друга перла в короната на Керамоти, където ценителите на изисканата кухня ще се почувстват на седмото небе. Заслужава се да се посетят още рибната таверна"Гларос"(намираща се на два-три метра от морето), таверната на хотел "Акрополис" (при винаги усмихнатия Агапиос) и ""Сто Адерфос" (При братята)" - таверната в която има меню на български език - особено популярна сред българите, които не са "на ти" с чуждите езици. Всичко в Keramoti се намира на пешеходно разстояние, а движението на автомобили (с изключение на м. август - традиционния пик в посещенията на българи и гърци) е по-скоро спорадично, което прави улиците идеални за разходка и придвижване с велосипед.

Плажове в Керамоти

Плажът в Keramoti се намира от другата част на миниатюрния полуостров, който в най-близката си част до Тасос е широк не повече от 150 - 200 метра. Пясъкът е ситен и бежов на цвят, подобен на този на "Златни пясъци" и "Слънчен бряг", но хората, налягали по него на единица площ, са поне 100 пъти по-малко, отколкото по нашенските курорти. Наред с „дивия” плаж, в Керамоти има и няколко обособени зони със стационарни чадъри и шезлонги. Там, разбира се, хората са по-нагъсто, но за разлика от нашенските морски курорти, за ползването на плажните удобства не се плаща нищо. Макар и да са вложили доста пари, концесионерите се задоволяват само с консумацията на своите гости, като дори и едно кафе или бира, сервирани под сянката на чадъра са достатъчни, за да го ползва човек цял ден.

„Амос бийч” – най-новият плаж в Керамоти

Намира се в най-тихата и спокойна част на Керамоти, в непосредствена близост до ресторант "Сто кима" "Белвю апартмънтс" и "Вила Еселсиор" "partments". Има стотина чадъра и няколкостотин шезлонга. Любимо място за по-улегнали летовници , които предпочитат спокойствие, по-тиха и приятна музика. Плажът е превъзходен, а морето – плитко, чисто и спокойно, както навсякъде в Keramoti.

„Коко бийч” в Керамоти – притегателен център за всички тийнейджъри

Намира се в другия край на полуостровчето, непосредствено до къмпинга. Тук е шумно и винаги нещо се случва, а музиката е на бързи обороти. Има игрище за бийч-волей. Прави се и турнир по бийч-футбол. Тук е може би най-елегантният бийч-бар, на който се събират много летуващи от всички възрасти. Както навсякъде в Керамоти, няма принудителна консумация, няма солени цени, а клиентите на българските апарт-хотели „"Белвю апартмънтс", "Керамоти апартмънтс" и "Вила Екселсиор"” получават 10% отстъпка!

„Паралия” – най-старият бийч-бар в Керамоти

Намира се между „Амос бийч” и „Коко бийч”, по-близо до последния. Съществува вече близо 10 години. Има около 200 чадъра и няколкостотин шезлонга. Плажната ивица е сравнително по-скромна и пренаселена, в сравнение със съседните плажове. Посещава се предимно от гърци и от настанените в околните нелегални частни квартири българи с по-скромни възможности. През юли на този плаж се провежда голям турнир по бийч-волей, на който присъстват хиляди зрители (монтират се специални трибуни). ВНИМАНИЕ: ПРЕЗ СЕЗОН лЯТО 2015 Г. ПЛАЪТ "ПАРАЛИЯ" БЕШЕ ЗАТВОРЕН ПОРАДИ ПРОБЛЕМ С РАЗРЕШИТЕЛНОТО!! ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ЩЕ РАБОТИ ПРЕЗ 2016 Г.

Keramoti

Морето е тихо и плитко на десетки метри от брега, а водата - кристално чиста и прозрачна, което прави Керамоти идеално за летуване на семейства с деца. Влюбените двойки пък със сигурност биха се радвали на уединение и романтика. Кедровата гора, която отделя Keramoti от плажната ивица, създава усещане за спокойствие и пълен релакс - без досадния шум на заведения за хранене или барове на плажа. Затова нуждаещите се от спокойствие и почивка биха се почувствали направо в рая. За разлика от много други области в Гърция, Керамоти грабва окото с многото зеленина. Къщите и малките блокчета са кокетни, а дворовете на местните хора са старателно поддържани, отрупани с богата южна растителност – палми, кипариси, лян, зокум и др., с редовно подстригвани тревни площи.

Вижте по-голяма карта

Белвю в Керамоти Апартаменти на първа линия в Керамоти Керамоти апартмънтс Вила „Екселсиор“ в Керамоти Villa Bellevue, Керамоти Еднофамилни къщи в Керамоти

www.keramoti-info.com © 2009-2010